Ara
  • Sultan Culum

Aspartam Nedir? Zararlı Mıdır? Hangi Gıdalarda Bulunur?



Aspartam, çay şekerinden 180 kat daha fazla tatlı olan 1965’te keşfedilen bir tatlandırıcıdır. E951 kodlu gıda katkı maddesi olan aspartam, kullanım konusunda çok tartışmalara neden olmuştur. Yapılan çalışmalarda bilinen bir zarar bulunmamıştır.



Bazı nitelikler açısından sakaroza en yakın tatlandırıcıdır. Proteinli gıdalarda doğal olarak bulunmaktadır.


Aspartam yapı olarak aspartik asit ve fenilalaninden oluşmaktadır. Fenilanalin içermesi özellikle “Fenilketonüri (PKU) Hastaları” için problemlere neden olmaktadır. Çünkü fenilketonüri hastaları fenilanalinini uygun bir şekilde metabolize edilememekte.


Aspartam içeren ürünlerin etiketlerinde “fenilalanin içermektedir” ibaresi yer almalıdır.


Aspartamın Kullanıldığı Ürünler


- Diyet kola, meyveli içecekler

- Sakızlar, çikolatalar

- Meyveli yoğurtlar

- Diyabetik gıdalar

- Hazır çay ve kahveler

4 görüntüleme0 yorum

Son Paylaşımlar

Hepsini Gör