Ara
  • Sultan Culum

Bacillus cereus Sayımı


Bacillus cereus nedir?

Bacillus cereus, Bacillus cinsine ait Gram pozitif, çubuk şeklinde bir bakteridir. Fakültatif aerobik metabolizma yeteneğine sahip spor oluşturan bir bakteridir. İki tür gıda kaynaklı hastalığa neden olur:

i) Gıdada önceden oluşan bir toksine bağlı zehirlenme

ii) İnce bağırsakta enterotoksin üreten hücrelerin yutulmasından kaynaklanan bir enfeksiyon.


2. B. cereus'un Kaynakları ve Gıdalardaki Önemi


B. cereus doğada yaygın olarak bulunur ve topraktan, tozdan ve bitki örtüsünden kolaylıkla izole edilir. Düşük seviyelerde B. cereus hücreleri veya sporları hemen hemen her ham tarımsal üründe bulunur, örn. otlar, baharatlar, sebzeler, süt, et vb. Bu seviyeler genellikle gıda kaynaklı zehirlenmelere neden olamayacak kadar düşüktür; bununla birlikte, B. cereus'un spor oluşturma yeteneği, gıda işlemenin tüm aşamalarında hayatta kalmasını sağlar ve müteakip zaman/sıcaklık kötüye kullanımı, düşük B. cereus seviyelerinin tehlikeli seviyelere kadar çoğalmasını sağlar.


3. B. cereus Gıda Zehirlenmesi


Hemen hemen tüm gıda türleri B. cereus gıda zehirlenmesi ile ilişkilendirilmiştir; bununla birlikte, vakaların çoğu, depolama ve taşıma sırasında sıcaklığın kötüye kullanılmasına maruz kalan ısıl işlem görmüş gıdalarla bağlantılıdır, örn. Pişmiş pirinç. Sıcaklığın kötüye kullanılması, sporların çimlenmesine ve vejetatif hücrelerin çoğalmasına neden olabilir, bu da tüketim sırasında gıdada tehlikeli seviyelerde vejetatif hücrelere veya toksinlere yol açabilir.


B. cereus iki tür gıda kaynaklı hastalığa neden olur:


1) Gıdada önceden oluşturulmuş bir toksinin yutulması nedeniyle kusturma (kusma) zehirlenmesi. Sereulid olarak bilinen bu toksin, vejetatif hücre sayısı 105 kob/g'ı aşarsa, belirli B. cereus suşları tarafından oluşturulabilir. Toksin son derece stabildir ve yiyeceğin tekrar ısıtılmasıyla etkisiz hale getirilemez. Belirtiler beş saat içinde ortaya çıkabilir ve bulantı ve kusmayı içerebilir. Hastalık süresi genellikle 6 ila 24 saattir.


2) İnce bağırsakta enterotoksin üreten bakteri hücrelerinin yutulmasından kaynaklanan ishal enfeksiyonu. Bu enfeksiyon, gıdadaki B. cereus seviyeleri 106 kob/g'ı aştığında ve konağın ince bağırsağında yeterli miktarda enterotoksin oluştuğunda ortaya çıkar. Semptomlar genellikle 24 saat içinde ortaya çıkar ve karın ağrısı, sulu ishal ve mide bulantısını içerir. Hastalık süresi genellikle 12 ila 24 saattir.

16 görüntüleme0 yorum

Son Paylaşımlar

Hepsini Gör