Ara
  • Sultan Culum

Botulizm Nedir?


Botulizm, Clostridium botulinum bakterisi kaynaklı, nadir görünen insanları ve hayvanları etkileyen nöroparalitik bir hastalıktır.

Bilinen en güçlü toksin olan botulizm, genellikle yorgunluk, halsizlik, mide bulantısı, kusma, diyare ve vertigo gibi belirtilerle kendini göstermektedir. İlerleyen safhalarda, uzuvlarda güç kaybı, solunum felci ve ölümle sonuçlanabilmektedir.

Gıda kaynaklı botulizm, genelde ışık altında muhafaza edilen, işlenmemiş veya evde konserve edilen gıdalardan kaynaklandığı tespit edilmiştir. Bu gıdaların tüketilmesi sonucu gıda zehirlenmeleri yaşanmaktadır.


Botulismus toksini; konserve mısır, yeşil fasulye, jambon, sosis, ıspanak, ton balığı, mantar, çorba gibi ürünlerde tespit edilmiştir.

Botulizm kaynaklı gıda zehirlenmeleri, 18 – 36 saat aralığında belirtileri göstermeye başlamaktadır.



Botulizmden korunmak için;

- Evde üretilen konservelerin uygun sıcaklıklarda yeteri kadar kaynatmak.

- Şişmiş konserveler tüketilmemeli.

- Spor ve toksinin mikrodalga ile yok edilmediğini unutmamak gerekir.

8 görüntüleme0 yorum

Son Paylaşımlar

Hepsini Gör