Ara
  • Sultan Culum

Cronobacter spp. Aranması


Cronobacter sakazakii, pnömoni, konjuktivits, apandisit gibi çeşitli enfeksiyonlara neden olmasının yanı sıra özellikle yeni doğan bebeklerde ve çocuklarda menenjit, bakteriyemi ve beyin apseleri gibi hastalıklara neden olmaktadır.


C. sakazakii et, sebze, peynir, tohum, kuru ot, baharat olmak üzere birçok gıdada tespit edilmiş olmasına rağmen gıda kaynaklı C. sakazakii enfeksiyonlarına sık rastlanmamaktadır. Hayvansal ve bitkisel kökenli birçok gıdada tespit edilen C. sakazakii’nin çok değişik gıda üretim çevresinde bulunması, gıdaların üretimi sırasında risk teşkil eden konuların başında gelmektedir.


Taze meyve ve sebzelerin C. sakazakii’nin üremesini desteklemesi, güvenlik riski hakkındaki endişeyi yalnızca bebeklerde değil aynı zamanda bağışıklık sistemi zayıflamış yaşlı tüketicilerde de arttırmaktadır.


Real-time PCR yöntemiyle süt tozları, 1 yaş altı bebek mamaları, bir yaş üstü bebek mamaları, diğer çabuk çözünen toz gıdalar, kurutulmuş hububat, kıyma ve sebzelerde varlığını saptamışlardır. Zararlı etkileri nedeniyle gıdalarda özellikle de bebek mamalarında mutlaka test edilmesi gereken parametrelerden biridir.

1 görüntüleme0 yorum

Son Paylaşımlar

Hepsini Gör