- Sultan Culum
Duyusal Özellikler Tayini - TS 3707 ISO 5492
Güncelleme tarihi: 7 May 2021

Gıda işlenmesinde belirli bir standart ve spesifikasyon oluşturulması ve üretim için hazırlık, üretim, muayene gibi işlemlerin planlanması aşamalarında kalite kontrol ölçüm teknikleri şu şekilde sıralanabilir:
- Kimyasal Analizler
- Mikrobiyolojik Analizler
- Fiziksel Analizler
- Duyusal Değerlendirme
Gıda kalite karakteristikleri genel olarak 3 kategoride toplanmaktadır.
Kantitatif Karakteristikler: Gıdanın ekonomik açıdan kalite özelliklerini etkileyen faktörlerdir.
Gizli Karakteristikler: Gıdanın sağlık açısından güvenilirliğini etkileyen faktörlerdir.
Duyusal Karakteristikler: Tüketicilerin görme, dokunma, tatma, koklama, işitme gibi duyular ile değerlendirilebilen kalite faktörleridir.
Bir gıdanın tüketici tarafından ilk izlenimini görünüş, doku ve lezzet oluşturmaktır.
1. Görünüş Özellikleri:
- Optik Özellikleri
· Renk
· Parlaklık
· Yarı Geçirgenlik
· Tekdüzelik
· Görsel Lezzet
- Fiziksel Şekil Özellikleri
· Boyut ve Şekil
· Yüzey Dokusu
· Görsel Kıvam
- Sunuş Şekil Özellikleri
· Ürün Tanımı
· Ambalaj
· Işıklandırma
2. Viskozite – Kıvam Özelikleri
3. Doku Özellikleri
- Sertlik
- Yumuşaklık
- Sululuk
- Çiğnenebilirlik
- Liflilik
- Tanelilik ve Pürtülülük
- Unluluk
- Yapışkanlık
- Yağlılık