Ara
  • Sultan Culum

Gıdalarda Kadmiyum Analizi


Kadmiyum (Cd), hem endüstriyel hem de tarımsal faaliyetler sonucu çevresel kirletici olarak doğada bulunabilen bir ağır metaldir. Sigara kullananların dışında, kadmiyum maruziyetine neden olan diğer bir kaynak da gıdadır.


Özellikle çok fazla bitkisel gıda tüketen veganlar, vejetaryenler, çocuklar ve hava kirliliği bulunan ortamlarda çalışan ya da yaşayan insanlarda daha fazla kadmiyum maruziyeti görülmektedir. Kadmiyum, grup 1 insanlarda kanserojen olarak sınıflandırıldığı için, yapılan çalışmalar akciğer, endometriyum, mesane ve memede olduğu gibi kanser riskinde artış olduğunu göstermiştir.


Kadmiyum, kanser riski dışında böbrek yetmezliği, osteoporoz, diyabet, kardiyovasküler hastalıklarla ilişkilendirilmektedir. Kadmiyum maruziyetine en fazla neden olan gıdalar; pirinç, tahıllar, kabuklu deniz ürünleri, yenilebilir sakatat ve sebzelerdir.


İnsan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle gıdalarda “Kadmiyum Tayini” önemli test parametrelerinden biridir.

3 görüntüleme0 yorum

Son Paylaşımlar

Hepsini Gör