- Sultan Culum
Gıdalarda Mikroorganizmaların Gelişmesini Etkileyen Faktörler

Mikrooganizmalar gıdalarda doğal olarak bulunabildiği gibi hasat, işleme, depolama gibi aşamalarda da bulaşabilir.
Mikroorganizmaların gıdalar üzerinde olumlu ve olumsuz etkileri vardır.
Gıdaların mikrobiyolojik bozulmalarının önlenmesi veya geciktirilmesinde gerekli parametreler tek tek veya birlikte değerlendirilmelidir.
Gıdalarda mikrobiyel gelişmeyi etkileyen faktörler ikiye ayrılır:

- İç Faktörler
pH
Su Aktivitesi
Oksidasyon/Redüksiyon Potansiyeli
Besin Maddeleri
Antimikrobik Bileşikler
Biyolojik Yapılar
- Dış Faktörler
Depolama Sıcaklığı
Çevrenin Bağıl Nemi
Çevrede Bulunan Gazlar ve Konsantrasyonu