Ara
  • Sultan Culum

Ham Bal Nedir? Diğer Ballardan Farkı Nelerdir?


Ham bal, yüksek ısılarda işlem görmemiş, pastörize edilmemiş bal olarak tanımlanabilir. Bal kalitesini belirleyen en önemli etken balın ham olup olmamasıdır. Özellikle ısıl işlem görmüş ballarda HMF oluşmaktadır. HMF varlığı balın kalitesini ve besin değerini düşürür.


Bal Tebliği kapsamında “Ham Bal” 45 °C’den yüksek ısıl işlem görmemiş ve 0.3 mm’den daha büyük filtreler ile filtre edilmiş bal olarak tanımlanır.


Diğer ballardan farkı nedir?


- Fenolik ve flavonoid maddeler, enzimler, aminoasitler işlem görmüş ballardaki gibi zarar görmez

- Besin değeri korunur

- Isıl işlem görmediği için vitamin, enzimler, antioksidal ve antimikrobiyal maddeler zarar görmez

- Dezavantajı; ısıl işlem ve filtrasyon yapılmadığı için bozulma, kristalleşme oluşabilir.

14 görüntüleme0 yorum

Son Paylaşımlar

Hepsini Gör