Ara
  • Sultan Culum

Lesitin Nedir? Gıda Sektöründeki Kullanım Alanları Nelerdir?


Lesitin; bitkisel ve hayvansal kaynaklı olarak elde edilebilen gıda sektöründe çok kullanılan emülgatörlerdendir.


Emülgatör ne demek?

Su ve yağ gibi birbiri ile karışmayan iki veya daha fazla fazın yüzey gerilimini azaltarak homojen bir şekilde karışmasını sağlamak amacıyla kullanılan maddelere emülsifiyer ya da emülgatör denilmektedir. Lesitin, gıda sektöründe, biyoloji çalışmalarında ve tıpta kullanılmaktadır.


Gıda sektöründe katkı maddesi olarak kullanılan lesitin (E 322);


- Genel olarak yoğunlaştırıcı, karıştırıcı olarak kullanılmaktadır.

- Mayonez, salata sosları, çikolata ürünleri gibi ürünlerde yağ ve suyun karışmasını sağlayarak stabil bir yapı oluşturur.

- Fırıncılık ürünlerinde kullanılarak ürünün hacim kazanması sağlanmaktadır.

- Glütensiz ürünlerde çiğnenebilirliğin kolaylaştırılması açısından kullanılmaktadır.


Lesitinin Faydaları Nelerdir?


Lesitin; alerjik ya da zararlı etkileri olmadığı için gıda ve tıp alanında güvenle kullanılmaktadır. emülgatör olarak gıda sektöründe kullanıldığı gibi tıp alanında da ilaçların koruyucu tabakasının üretiminde kullanılmaktadır.


Lesitinin insan vücudundaki en önemli fonksiyonları şöyle sıralanabilir:


- Hücre zarına esneklik verir, yenilenmesini sağlar.

- Sinir sistemini etkiler.

- Beyin hücrelerinde etkilidir.


56 görüntüleme0 yorum

Son Paylaşımlar

Hepsini Gör