Ara
  • Sultan Culum

Soya Geni Taraması


Soya fasulyesi (Glycine max (L.) Merrill.), dünya çapındaki toplam yağlı tohum üretiminin %57'sine katkıda bulunur. Üretiminin sürdürülebilirliği, yıllık verimi %40'a varan oranda düşüren kuraklık nedeniyle ciddi şekilde zorlanmaktadır. Ayrıca genomik yaklaşımlarla desteklenen morfo-fizyolojik ve biyokimyasal özelliklere dayalı kuraklığa dayanıklı çeşitlerin seçimi de odaklanılması gereken yöntemlerden biridir.


Bu zorluğun üstesinden gelmek için, kuraklığa tolerans mekanizmalarını anlamak için biyokimyasal deneylerle birlikte geleneksel ve genomik yaklaşımlar kullanılmış ve ardından bu bilgilerin kuraklığa dayanıklı soya fasulyesi çeşitlerinin geliştirilmesi için kullanılmıştır.


Gıda üretimi için onaylanan ilk ürün 1996 yılında Roundup Ready (RRTM) soya fasulyesiydi ve şu anda en yaygın transgenik Soya fasulyesi hattıdır. Soya fasulyesi önemli bir protein ve bitkisel yağ kaynağıdır. GD soya tohumlarının gıda üretimi için kullanımı dünyada sürekli olarak artmaktadır. Türkiye'de tüketilen soya fasulyesinin çoğu, GD soya fasulyesinin yetiştirildiği diğer ülkelerden ithal edilmektedir. Bu nedenle, işlenmiş gıdalarda GD soya fasulyesinin tespiti ve/veya miktarının belirlenmesi, gıda güvenliği ve kalitesi ile ilgili en önemli tüketici endişelerinden biridir.


Son zamanlarda, protein bazlı yöntemler yüksek oranda işlenmiş gıda analizleri için güvenilir olmadığından, çoğunlukla DNA tekniklerine dayanan GDO tespiti ve kantitasyonuna yönelik çeşitli yöntemler geliştirilmiştir.

1 görüntüleme0 yorum

Son Paylaşımlar

Hepsini Gör