Ara
  • Sultan Culum

Titanyum Dioksit (E171) Nedir?


Titanyum Dioksit, genel olarak gıda renklendiricisi olarak kullanılan katkı maddesidir. Genellikle gıdalarda renk ve parlaklığı artırma, nem tutma gibi özellikleri nedeniyle şekerlemelerde, sakızlarda, hazır tatlılarda, kabartma tozu, tuz, un gibi gıdalarda kullanılmaktadır.


E 171 kodlu katkı maddesi titanyum dioksit, 2020 yılından itibaren Fransa’da kullanımı yasaklanmıştır. Bunun nedeni ise Titanyum dioksitin Birleşmiş Milletler Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı tarafından “İnsanlar için Olası Kanserojen” olarak sınıflandırılmasıdır.


Kanserojen etki edebilme ihtimali kullanımının sınırlandırılmasına ya da kullanımının yasaklanmasına neden olmuştur. Ancak titanyum dioksitin kansere yol açtığına dair net bir delil bulunmamaktadır.


Amerikan Yemek ve İlaç İdaresi'ne (FAD) göre titanyum dioksitin gıdalarda ağırlığının %1’inden fazla bulunmamalıdır. Titanyum dioksitin daha çok nanoparçacıklar halinde solunduğunda kansere neden olduğu düşünülmektedir.

29 görüntüleme0 yorum

Son Paylaşımlar

Hepsini Gör